Muistojoen Isa-Bella 'Aino'

5 years

5 years

Aino noutaa pupudummya syksyllä 2014

Aino syksyllä 2014

Aino melkein 3 vuotta/ almost 3 years old

Synt. / D.o.b.: 18.11.2010
Musta narttu, kantaa keltaista ja ruskeaa / Black female, carries yellow and brown)
Terveys / Health: lonkat/hips B/B, kyynärnivelet/elbows 0/0, silmät/eyes ok (lievä makroblepharon eli hiukan löysät luomet/ a little loose eyelids), prcd-PRA normaali/normal (vanhempien perusteella/by parentage), EIC kantaja/carrier (EIC/N, vanhempien perusteella/by parentage), HNPK (perinnöllinen kirsun parakeratoositesti) normaali/normal.
Ainolla on Genoscoperin MyDogDNA PASSI ja sille on tehty MyDogDNA-paneelitestaus. Ainon tulos testin rodussa tunnetuille sairauksille (ja muiden rotujen sairauksille) on normaali. (Testin rodussa tunnetut sairaudet: Hyperurikosuria, Ivermektiini-yliherkkyys (MD1), Lievä kondrodysplasia, skeletal dysplasia 2 (SD2), Myotubulaarinen myopatia 1 tai x-kytkeytynyt myopatia, Pyruvaattikinaasin puutos, Pahanlaatuinen hypertermia (MH).)
Näyttelyt / Shows: 2xNUO-ERI1 SA, AVO-ERI AVK2 / 2x Intermediate class EXC 1, CCQ, Open class EXC 2
Mejäkokeet / Blood tracking: VOI2 / Winner class 2nd prize
Luonnetesti / Temperament test: +201, laukausvarma / gun-proof
Kasvattaja / Breeder: Ulla Backman, Åminnefors
Omistaja / Owner: Niina Väisänen, Kennel Assassin, Iittala

MEJÄ Pöytäkirjoja: 


Aino on ollut perusterve koira. Lonkat kuvattu B/B ja kyynärät 0/0. Samalla otettiin kuva selästäkin ja kaksi eläinlääkäriä katsoi sen olevan ok. Silmät ok, luomet ovat hieman löysät, mutta eivät haittaa mitenkään koiran elämää. Ainolla on erinomainen iho, ei allergioita tai kutinoita. Anturat kestävät hyvin pyöräilynkin. Ainolla on myös hyvin kestävä "maha" eli ei saa herkästi ripuleita tms. Eläinlääkärissä on käyty lähinnä rokotuksilla ja pienten tapaturmien, kuten tassuhaavan ja selän sattumisen vuoksi. Välillä tekevälle sattuu... Yksittäinen korvatulehdus Ainolla oli 7/2012 ja pieni paikallinen ihotulehdus kaulassa syksyllä 2013, joka oli alkanut todennäköisesti sakemanninpennun kulmahampaan tekemästä reiästä. Ainolla on oikeanlaatuinen turkki sekä oikea purenta.

Aino on ollut hyvin hitaasti kehittyvää sorttia. Sehän on sikäli toivottavaa ja "terveellistä", mutta se toki näkyi myös näyttelyissä tuomarien arvosteluissa pentu- ja junioriluokissa. Ainoa sanottiin rippikoulupoikaseksi... Rungon kehityttyä ja saatua massaa, Ainon arvostelut paranivat ja se sai kesällä 2012 nuorten luokasta 2xERI1 SA. Keväällä 2013 Aino kävi muutamassa näyttelyssä, joista paras tulos AVO-ERI AVK2. Siirryttyään avoimeen luokkaan, huomasin että Aino tarvitsee vielä aikaa kehittyäkseen kropaltaan. Katsotaan näyttelyille jatkoa jossain vaiheessa. Joka tapauksessa Aino on oikein passelin näköinen rotunsa edustaja. Pääkuvista huomaa Ainon persoonallisen piirteen; sillä on nimittäin silmien välissä "ridge". Se on ollut siinä aina, eikä siihen ole sattunut mitään.

Aino on varsinainen nenäkoira ja aloitimmekin MEJÄ-harrastuksen keväällä 2012. Harjoittelimme hyvin tunnollisesti ja ahkerasti, jotta uskalsimme osallistua ensimmäiseen kokeeseen toukokuun lopussa. Tästä kokeesta saatiinkin hienosti AVO1-tulos (46 pist.)! Elokuussa pääsimme osallistumaan vielä kahteen MEJÄ-kokeeseen. Toisesta saatiin myös AVO1-tulos, joten kolmanteen kokeeseen siirryttiinkin sitten jo voittajaluokkaan. Siellä voimakkaat riistajäljet vähän sekoittivat alussa Ainon jäljestystä, mutta loppu meni hyvin ja saatiin kuitenkin tulos VOI3. Jäljestäessään Ainolla on todellista tekemisen meininkiä ja vauhtia riittää, toisinaan vähän liikaakin. Kaikesta huolimatta ensimmäinen MEJÄ-kausi meni oikein mainiosti. Keväällä 2013 Aino paransi suoritustaan pykälällä, joten MEJÄ-kokeesta tulos VOI2!

Luonteeltaan Aino on tyypillisen labradorin mukaisesti vilkas, toiminnanhaluinen ja helposti innostuva. Se on myös sopeutuvainen ja osaa rentoutua. Se on hyvin sosiaalinen ja sillä on erittäin hyvät hermot; Ainolta ei ole koskaan palanut pinna esimerkiksi lasten kanssa, vaikka se onkin välillä joutunut yllättäviin tilanteisiin ja keskelle monenmoisia tapahtumia. Aino on meillä johtajakoira, se on hyvin varma ja tasapainoinen matriarkka, jonka ei tarvitse arvoaan erikseen esitellä. Aino on kohtuullisen kova, se ei muistele pahalla. Se on myös laukausvarma. Aino on hyvin hiljainen, ei hauku tai piipitä turhia. Aino on innokas uimari ja noutaa damia erittäin mielellään. Oikeilla linnuilla ei olla harjoiteltu, ja lintumetsälle Aino ei valitettavasti pääse, koska kukaan perheestä ei harrasta metsästystä.

Ainolla on myös iso ripaus metsästyskoiran sitkeyttä ja sinnikkyyttä, joka on kylläkin aiheuttanut minulle jokusen harmaan hiuksen. Ainon opettaminen pentuna "elämään ihmisiksi" pikkulapsiperheen virikerikkaassa ympäristössä vaati minulta vielä enemmän sitkeyttä ja periksiantamattomuutta, sekä ison annoksen huumoria ja pitkää pinnaa. Mutta työn ja ajan tuloksena meillä on mitä suloisin ja mukavin koko perheen lemmikki, joka tohtii vetää sikeitä selällään neljä tassua taivasta kohden lasten leikkiessä ympärillä. Aino on luonnetestattu v.2014, testistä tarkemmin tämän tekstiosion lopussa.

Ainolla oli ensimmäiset pennut (H-pentue) v. 2013, pentujen isänä valloittavan suloinen Shadowbrook's Bet On It 'Troy'. Pariskunnan kemiat toimivat hienosti, ja astutukset (2) sujuivat hyvin, nuori rouvakin käyttäytyi oikein kauniisti miestänsä kohtaan. Pennut syntyivät 19.11.2013 ja synnytys meni kaikkinensa oikein hyvin. Synnytys eteni luonnollisesti, ja Aino alkoi heti hoitaa pentujaan mallikkaasti ja äidillisesti. Pesue olikin varsin iso, tyttöjä syntyi viisi ja poikia viisi. Viimeinen eli yhdestoista pentu syntyi kuolleena, oli todennäköisesti irronnut liian aikaisin syntymäänsä nähden. Pennut kasvoivat meillä perheen keskellä, tottuivat lapsiperheen arjen touhuihin ja perheemme kahteen muuhun koiraan. Tammikuussa 2014 lapsukaiset muuttivat reippaina uusiin koteihinsa. Sijoitin tästä pentueesta keltaisen nartun A. Hellapoliisin.

Aino sai toiset pennut tammikuussa 2015 (M-pentue), pentujen isänä hurmaava nallekarhumainen nuori mies Mambrinos Black Cap 'Pelle'. Synnytys eteni luonnollisesti. Saimme 9 mustaa tyttöä! Yhteensä pentuja oli 11, mutta valitettavasti kaksi tyttöä ehti menehtyä, ennen kuin ehtivät syntyä, matka maailmaan kesti niiden kohdalla liian pitkään. Aino hoiti nämäkin pennut hienosti. Tästä pentueesta kaksi tyttöä lähti Axxell Brusabyhyn avustajakoirakoulutukseen ja yksi tyttö on tarkoitus kouluttaa perheeseensä hypo-koiraksi. Valtavan tärkeitä tehtäviä, toivotaan pennuille onnea matkaan! Sijoitin tästä pentueesta kaksi tyttöä: A. Mei Mein ja A. Malalanin.

Ainolla on siis ollut kahdet pennut ja nyt se saa nauttia vapaan aikuisen naisen elämästä. Toivotaan että saadaan jatkaa kasvatusta tulevaisuudessa Ainon tyttärillä.

Ainon luonnetesti Rengossa 28.6.2014: (Tuomarit: Tarja Matsuoi ja Lea Haanpää)
Testi meni kokonaisuudessaan oikein hyvin. Aino oli koko testin ajan hyväntahtoinen ja avoin, eikä sitä saatu järkytettyä millään testiosiolla. Puolustushalua koirasta ei paljoa löytynyt, Aino otti uhkaukset lähinnä leikkinä, eikä halunnut olla ihmiselle aggressiivinen. Ainon temperamenttia sanottiin terveeksi. Ainon hermorakenteesta tuomarit sanoivat, että se on hyvin lähellä tasapainoista. Ainoa tilanne, jossa Aino hieman paineistui, eikä sillä ollut niin mukava olla, oli seinätesti. Siinä koira jätetään yksin kiinni lyhyellä hihnalla seinään ja sitä uhataan. Tynnyristä, laukauksista ym. Aino ei ollut moksiskaan. Tuomareiden mielestä Aino on oikein mukava ja mainio peli, jonka kanssa on hyvä elää ja harrastaa, luonnetestin pisteet +201.

Osasuoritusten arvostelut:
Toimintakyky: +2 Hyvä
Terävyys: +1 Pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu: +1 Pieni
Taisteluhalu: +2 Kohtuullinen
Hermorakenne: +1 Hieman rauhaton
Temperamentti: +3 Vilkas
Kovuus: +3 Kohtuullisen kova
Luoksepäästävyys: +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus: +++Laukausvarma

Aino 1,5 vuotta/years